Leerlingen en stagiaires in de spotlights

Jonge vakmensen zijn onmisbaar in ons bedrijf. Elk schooljaar begeleidt Ferross enthousiaste leerlingen en stagiaires tijdens hun praktijkervaring. Dit jaar voelen we ons rijk met vier mbo-leerlingen met een leer/arbeidsovereenkomst en twee hbo-stagiaires. We investeren met plezier in deze toekomstige vakkanjers. Waarom? Omdat we het belangrijk vinden dat er in de toekomst voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is in de staalbranche. Als erkend leerbedrijf garanderen en stimuleren we de kwaliteit en het behoud van ons vakmanschap.

Onze mbo-leerlingen aan het woord
Ferross werkt al jaren nauw samen met verschillende BBL-opleidingen (niveau 2, 3 en 4) zoals de lokale ROC’s en de Vakopleiding Techniek in Nijmegen en Cuijk. Leerlingen van deze opleidingen komen bij ons ervaring opdoen als constructiebankwerker, lasser, allround constructiewerker en werkvoorbereider fabricage. Dit schooljaar begeleiden we vier leerlingen: Sven, Micha, Lars en Kevin. Deze leerlingen krijgen de kans om hun passie te volgen, hun talenten om te zetten naar de praktijk en verder te ontwikkelen. Al vanaf de eerste week gaan de leerlingen aan de slag in de productie. Lassen is het eerste wat ze leren. De leerlingen blijven gedurende de hele opleiding bij Ferross en we proberen ze daarna ook altijd in dienst te houden als we beiden tevreden zijn.

Sven zit in het eerste jaar van de opleiding Constructiebankwerker (niveau 3) aan de Vakopleiding Techniek in Cuijk. Hij is erg enthousiast over zijn leerplek bij Ferross: “We krijgen goede begeleiding en het is een uitdagende leerplek. Ik mocht in het begin al snel aan projecten meewerken.”

 

 

Dat stagiaires snel leren is wel duidelijk. Micha is eerstejaars aan de School of Technology aan de Vakopleiding Techniek in Cuijk – een combinatie van twee opleidingen: niveau 3 Constructiebankwerker en niveau 4 Werkvoorbereider fabricage. Ook hij heeft het naar zijn zin bij Ferross: “Als ik ergens moeite mee heb, dan mag ik daar gericht op oefenen. Op school zijn we nog bezig met de basis, maar bij Ferross ben ik al verder.”

Lars zit in het eerste jaar van de opleiding Constructiebankwerker (niveau 3) aan het ROC De Leijgraaf in Veghel. “De montage leek mij interessant. Toen er mogelijkheden waren om eens mee te lopen, kreeg ik kans om te kijken of ik de montage echt leuk vind.”

 


Kevin 
heeft afgelopen jaar de opleiding Constructiebankwerker niveau 3 afgerond en is dit schooljaar gestart met een nieuwe opleiding op niveau 4: Werkvoorbereider fabricage aan Vakopleiding Techniek in Nijmegen. Zij bieden exclusief bij niveau 4 ook IWS (International Welding Specialist) aan. Kevin heeft al veel kunnen zien bij Ferross en kan nog stappen maken op het gebied van lassen en samenstellen: “Ik ben blij dat ik de kans bij Ferross krijg om te leren en verder te groeien.”

Zijn praktijkbegeleider Bjorn vindt het geweldig dat Kevin is doorgegaan met niveau 4 en IWS.

De begeleiding

De vier leerlingen worden op een duidelijke en professionele manier door deskundige en ervaren vakcollega’s begeleid, waardoor ze alle kneepjes uit het vak leren kennen. Ton, samensteller en praktijkbegeleider, begeleidt Micha en Sven: “Bij een leerwerkplek komen meerdere taken kijken. De leerlingen moeten ook wel eens andere dingen doen of meehelpen met opruimen. Dit hoort erbij en dat doen we hier allemaal. Bij Ferross is het niet zo dat je alleen maar daarmee bezig bent. Je wordt ook écht betrokken bij het werk en de taken die aansluiten bij de opleiding.”

Over onze hbo-stagiaires
Niet alleen in de productie hebben we stageplaatsen beschikbaar, ook op andere afdelingen hebben we jaarlijks mogelijkheden voor stagiaires. Zij worden op hun stageplek vertrouwd gemaakt met verschillende werkzaamheden. Daarnaast werken ze aan een hoofdopdracht. Na afloop van hun stage weten ze meer over hun eigen wensen, capaciteiten en ambities. Onze stagiaires focussen zich vooral op het verbeteren van de bedrijfsprocessen en nieuwe ontwikkelingen. Ze doen een onderzoek, presenteren de uitkomst en doen een aanbeveling en/of advies.

Dit schooljaar loopt Jordi stage bij Ferross. Hij is tweedejaarsstudent Technische bedrijfskunde aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Hij loopt zes maanden stage en doet een onderzoeksopdracht. In de eerste periode heeft Jordi zelf gekeken waar behoefte aan is. Jordi vertelt enthousiast over zijn stageplaats: “Bij Ferross zijn ze heel transparant. Ik mag alles weten en zien. Ik heb onderzocht hoe we spoedopdrachten efficiënter kunnen verwerken in de productie. De begeleiding is goed. Zelfstandigheid is hier wel belangrijk. Ik ben nu bijna klaar en kijk terug op een leerzame en gezellige stage.”

Het eindresultaat van de stage wordt afgesloten met een presentatie aan de collega’s. Als Jordi klaar is met zijn stage begint een volgende stagiaire.

Meer informatie
Heb jij interesse om een vakkanjer te worden in de metaal of ken je iemand die daar geschikt voor is? Informeer dan bij ons naar de mogelijkheden. Neem contact op met Madelon van Casteren via vacatures@ferross.nl of 0412-667600. Let’s connect!

 

 

 

<Alle projecten>