Certificaat magnetisch onderzoek verlengd

Binnen Ferross Staalbouw doen we er alles aan om goed werk af te leveren. Veiligheid en kwaliteit staan daarbij voorop. Een belangrijk onderdeel van onze kwaliteitscontrole is het magnetisch onderzoek, waarbij we testen of laswerk voldoet aan de norm. Om verdere problemen te voorkomen is het tijdig opsporen van scheurtjes en andere indicaties essentieel. Immers: een staalconstructie moet veilig genoeg zijn in verband met belasting.

Certificering
Marco de Klein, lascoördinator, is onze magnetisch onderzoek-specialist en is hiervoor gekwalificeerd en gecertificeerd. Onlangs is de certificering voor vijf jaar verlengd. Marco vertelt enthousiast over zijn werk: “Projectafhankelijk doe ik dit onderzoek in onze productiehal. Het gebeurt ook wel dat de test bij een constructie op locatie wordt uitgevoerd. Het is leuk en interessant werk. Je zoekt naar fouten om binnen de internationale norm en wetgeving te kunnen blijven.”

Werkwijze magnetisch onderzoek
De focus ligt op het onderzoeken van basismaterialen, lasvoorbereidingen en lassen. Denk daarbij aan het opsporen van bijvoorbeeld metaaloverlappingen, scheuren en bindingsfouten. Bij het onderzoek gebruikt Marco een Yoko elektromagneet. Allereerst wordt op de plaats van de las contrastverf aangebracht, waarna de magneet wordt geplaatst. Verstoringen worden zichtbaar door de magnetische vloeistof die tijdens de magnetisatie wordt gebruikt. Mocht het magneetveld verstoord worden door een oppervlakte scheur of een indicatie net onder het oppervlak, dan tekent deze zich af door de vloeistof.

Marco sluit af: “Na elk onderzoek maak ik een rapportage van de onderzoeksresultaten. Aansluitend repareren we het laswerk en ga ik opnieuw testen indien nodig. Daarna zijn de problemen veelal verholpen. Ik ben er trots op dat ik een bijdrage mag leveren aan de veiligheid en kwaliteit van onze constructies.”

<Alle projecten>