BTTV 2021 voor tropische kas in botanische tuin Flora

Op donderdag 27 mei 2021 zijn de winnaars onthuld van de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken (BTTV) 2021. In de categorie “Functioneel verzinken” won project “Tropische kas voor botanische tuin Keulen” de trofee. Smiemans Projecten is de bouwer van de glasconstructie, Ferross Staalbouw leverde hiervoor ca. 250 ton staal en Rotocoat heeft het verzinken van het staal verzorgd. Transportbedrijf Schoones vervoerde alle stalen onderdelen naar Keulen.

De tropisch kas, waarin een tropisch en een woestijnklimaat wordt nagebootst, staat in Flora Botanischer Garten in Keulen. De botanisch tuin is één van de belangrijkste botanische tuinen van Duitsland. In 2021 wordt de fraaie botanische glasconstructie met een oppervlakte van 3.000 m2 opgeleverd.

Jurymotivatie
De jury BTTV over de laureaat in de categorie Functioneel Verzinken: “De afmetingen en de vorm van deze kasconstructie boden heel wat technische uitdagingen. De glazen schil is rechtstreeks op de staalconstructie gemonteerd. Om glasbreuk te voorkomen zijn geen toleranties in het verzinkte staal mogelijk. Met grote getogen ronde spanten was het een hele klus om dit te realiseren. Bovendien ging ook veel aandacht naar de optimale laagdikte en het uiterlijk van de zinklaag. Kortom: zowel vanuit technisch als vanuit esthetisch oogpunt een zeer geslaagd project dat de troeven van thermisch verzinkt staal optimaal benut.” Lees meer: Zinkinfo Benelux.

De staalconstructie
Onder begeleiding van vakbekwame mensen van Ferross is het project begeleidt, voor het project is ca. 250 ton staal geleverd en bestaat uit ca. 80 gebogen spanten. De profielen voor de spanten zijn speciaal voor dit project vervaardigd, het betreffen IPEO profielen die niet standaard in de handel te verkrijgen zijn. ArcelorMittal heeft dit staal in Luxemburg geproduceerd, vervolgens zijn de stalen balken door Kersten Europe in verschillende radii gewalst.

De totale afmeting van het gebouw is 54m bij 56m, bestaande uit een U-vormige constructie van twee lagere vleugels met een spanthoogte van 8m en een breedte van 12m en een hoofdgebouw met een spanthoogte van 17m en een breedte van 22m.

De moeilijkheidsgraat was voornamelijk de maatvoering. Tijdens dit project hebben we daarom met een geavanceerd 3D inmeetsysteem gewerkt. In totaal hebben negen Ferross-medewerkers 14 weken lang aan dit project gewerkt.

Het ontwerp
Het ontwerp van het Keulse architectenbureau Königs Architekten is er op gericht om schaduw te minimaliseren voor de talrijke tropische en woestijnplanten. De speciale schaalconstructie van de showkas maakt efficiënt gebruik van het glasoppervlak mogelijk. Dit resulteert niet alleen in een zo laag mogelijk staalverbruik, maar ook in een maximale zonnewinst voor de planten. De kassen gaan bestaan uit een groot en een klein tropisch huis, een woestijnhuis inclusief een tropisch boomkroonpad en een woestijnkloof. De oranjerie in de verbindingsgang met het bestaande subtropische huis wordt geïntegreerd in de rondleiding en biedt ruimte voor verdere tijdelijke tentoonstellingen.

Lees meer
Ferross Staalbouw: Botanische kassen – Keulen (diverse projectfoto’s)
Smiemans Projecten: Glasconstructie voor botanische tuin Flora winnaar van BTTV 2021
Königs Architekten: Schaugewächshäuser Flora – Botanischer Garten Köln
Zinkinfo Benelux: Tropische kas voor botanische tuin Flora

 

<Alle projecten>