Nominatie Nationale Staalprijs botanische kas Keulen

Nominatie Nationale Staalprijs botanische kas Keulen

Nominatie Nationale Staalprijs botanische kas Keulen: de tropische kas in de beroemde botanische tuin Flora in Keulen is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2022. Deze Staalprijs is een toonaangevende tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten met staal. Ferross Staalbouw leverde het stalen casco voor dit project (225 ton staal) en is trots op deze nominatie!

Botanische kas Keulen

In de botanische kas wordt een tropisch en een woestijnklimaat nagebootst. Het project heeft een oppervlakte van 3.000 m2 en bestaat uit drie bogen in een U-vorm, waarin in totaal ca. 80 gebogen stalen spanten verwerkt zijn. De profielen voor de spanten zijn maatwerk. De hoogste boog heeft een hoogte van 17 meter en een breedte van 22 meter, zodat bezoekers op een loopbrug de tropische planten van bovenaf kunnen bewonderen. De twee lagere vleugels hebben een spanthoogte van 8 meter en een breedte van 12 meter.

Nominatie Nationale Staalprijs botanische kas Keulen

De vakjury beoordeelt de inzendingen in elk van de vijf deelname categorieën: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen. Per categorie kan de jury een of meerdere projecten nomineren voor een Nationale Staalprijs. Uit de nominaties kiest de jury vervolgens de winnaar(s). De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Staalbouwdag op 4 oktober 2022. Meer info over de nominatie: Tropische kas in botanische tuin Flora Keulen.

Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2021

In mei 2021 won dit project “Tropische kas voor botanische tuin Keulen” al de Benelux Trofee voor Themisch Verzinken (BTTV) in de categorie “Functioneel verzinken”. Motivatie van de jury: “De afmetingen en de vorm van deze kasconstructie boden heel wat technische uitdagingen. De glazen schil is rechtstreeks op de staalconstructie gemonteerd. Om glasbreuk te voorkomen zijn geen toleranties in het verzinkte staal mogelijk. Met grote getogen ronde spanten was het een hele klus om dit te realiseren. Bovendien ging ook veel aandacht naar de optimale laagdikte en het uiterlijk van de zinklaag. Kortom: zowel vanuit technisch als vanuit esthetisch oogpunt een zeer geslaagd project dat de troeven van thermisch verzinkt staal optimaal benut.”

Meer over de Benelux Trofee:

Meer over de Botanische kas in Keulen:

Projectgegevens Botanische kas Keulen:

<Alle projecten>