Cobouw Innovatie Award voor HoutKern Bouwmethode

Cobouw Innovatie Award voor HoutKern Bouwmethode

Cobouw Innovatie Award voor HoutKern Bouwmethode: tijdens de uitreiking van de Cobouw Awards in Leusden op 22 november 2022 won de HoutKern Bouwmethode van Circlewood de Cobouw Award in de categorie Innovatie. Deze flexibele bouwmethode, een goed doordacht systeem, maakt het mogelijk hoogbouw in hout te maken. In de basis is het een stapelbare houten module die door middel van een slimme stalen knoop, geleverd door Ferross Staalbouw, aan een andere module gekoppeld wordt. Voor de bouwbranche is dit een fraai voorbeeld van circulair bouwen.

HoutKern Bouwmethode en Ferross Staalbouw

Cobouw Innovatie Award voor HoutKern BouwmethodeThe Natural Pavilion op Floriade 2022 in Almere is het eerste gerealiseerde gebouw volgens de principes van de HoutKern Bouwmethode. Ferross leverde aan dit paviljoen 800 stuks stalen knooppunten, stalen volgplaten om de units te verbinden en stalen windverbanden. De geleverde funderingsbalken zijn van circulair staal. Het project laat zien dat het nu al mogelijk is om op industriële schaal bouwprojecten te ontwikkelen die volledig circulair, biobased, energieneutraal en in nauwe samenhang met de natuur zijn.

Cobouw Innovatie Award voor HoutKern BouwmethodeCobouw over het koppelen van kolommen en vloeren met behulp van de stalen knopen: “Koppelen van een kolom aan een vloerdeel is met de HoutKern Bouwmethode (HKB) een kwestie van schuiven en schakelen. Een stalen schoen die onderaan de gelamineerde houten kolom is bevestigd, glijdt precies in de keurig uitgefreesde opening in het prefab vloerdeel. “Even vastbouten en kolom en vloer zitten in 25 minuten muurvast aan elkaar”, vertelt Karin Kuipers van de Noordereng Groep, de bedenkers van het systeem. “Daarna kun je de volgende module er tegenaan zetten. Bouwen gaat op die manier heel vlot.”

Lees meer over The Natural Pavilion op onze projectpagina.
Cobouw-artikel: Slimme stalen knoop helpt houtbouw naar grote hoogte
Cobouw-artikel: Houtkern Bouwmethode mag zich gaan bewijzen op de Floriade

De jury

Een onafhankelijke jury bekijkt jaarlijks de beste projecten in onder andere de categorieën: digitalisering, duurzaamheid en innovatie. Cobouw vermeldt dat de jury onder de indruk is van de multidisciplinaire aanpak van de HoutKern Bouwmethode: Het systeem is door een groot team van specialisten ontwikkeld en zeer gedetailleerd; geen aspect lijkt over het hoofd te zijn gezien. “De knoop vergt misschien erg veel staal en doet op eerste gezicht afbreuk aan het biobased karakter. Tegelijkertijd geeft de knoop de vrijheid om de modules van vlakke vloeren en gelamineerde houten kolommen te stapelen en onderling te koppelen. Hij zorgt voor stabiliteit, verdeelt de krachten over de CLT-vloer, zorgt voor akoestische ontkoppeling en schept ruimte voor leidingen, kabels en installaties”, aldus de jury.

Cobouw Innovatie Award voor HoutKern Bouwmethode

Foto: Sjef Prins – APA Foto

Henk van Nistelrooij, directeur-eigenaar van Ferross Staalbouw, was aanwezig bij de uitreiking: “Ik ben ontzettend trots op deze prijs en vooral ook op de samenwerking met de gespecialiseerde partners. Voor Ferross is dit een waardering voor jarenlange kennis en vakmanschap, waarbij we continu bezig zijn om tot innovatieve ideeën te komen en de uitdaging zien om deze om te zetten naar professionele ontwerpen. We zien het als aanmoediging voor de toekomst: het nog verder investeren in de toepassing van duurzame oplossingen en materialen.”

Lees hier: Juryrapport Cobouw Awards 2022 Innovatie

Circlewood

Circlewood is een consortium van Noordereng Groep en de Oosterhoff Group en wil de kracht van hout gebruiken voor stedelijke bebouwing. Partners in Circlewood: Noordereng Groep, Oosterhoff (ABT bv, Adviesbureau Lüning en bbn adviseurs), Heko Spanten Ede B.V., Lomans, Adviesbureau DWA, Ferross Staalbouw, Hedgehog Company en TNO.

Meer achtergrondinformatie

(Beeldmateriaal: Sjef Prins – APA Foto, Noordereng Groep, Cobouw, The Natural Pavilion, DP6 architectuurstudio, Floriade, ScagliolaBrakkee)

 

<Alle projecten>